API’s kijken

4 juli 2016 | Webdevelopment
aapje steekt tong uit

Development ontwikkelt [punt].
Van dag tot dag rollen er op de afdeling development allerlei oplossingen de deur uit, worden onbegrijpelijke toverspreuken gebezigd en/of in lappen veelkleurige code vastgelegd. Het oogt eigenlijk altijd druk. Soms extatisch en hyper enthousiast, soms gefrustreerd en wie weet zelfs soms een beetje verdrietig. Pieken en dalen dus: daar houden we van. En ook van PHP (MVC uiteraard), beetje SSH, CentOS, Apache, API’s (REST, please), CSS3, HTML5, responsive graag, liever Plesk dan directAdmin, mySql, Jquery en Json, javascript natuurlijk. Dat soort dingen. Vinden we leuk.

Maar wat doen die Harry Potters nu eigenlijk?

Development ondersteunt [punt].
De afdeling development ondersteunt en ontwikkelt alle (online) activiteiten die Allfree kent. Denk hierbij aan onze stad-beroep sites en nieuwe features of verbeteringen voor grote klanten zoals dagpas.nl en hetlaatstetafeltje.nl. Maar dat is niet alles! Ook systemen die ervoor zorgen dat onze sites de juiste informatie tonen en die ons, en daarmee onze klanten, helpen resultaten te begrijpen vallen onder onze verantwoordelijkheid.

Puistenkoppen in een donker hoekje?

Development luistert [geen punt: altijd open!].
Nee, want om te kunnen ondersteunen moet je benaderbaar zijn en luisteren. Luisteren naar de klanten, om de prachtige producten die we aanbieden nog mooier te maken. Daarnaast vooral ook luisteren naar de collega’s die met de resultaten van ons werk aan de slag gaan en daardoor vaak een veel beter beeld hebben van het product dan wijzelf. Natuurlijk hebben we zelf ook wensen en ideeën, maar het zijn over het algemeen juist samenwerkingen die de mooiste oplossingen mogelijk maken.

Dus: alles kan!?

Development weegt [punt].
Bijna alles, maar sommige dingen zijn wel veel waarschijnlijker dan andere. Met de personele bezetting zoals die is heeft development binnen Allfree nog net niet helemaal de slagkracht van pak-‘m-beet een Google, zelfs als we zo af en toe op hulp van buitenaf kunnen terugvallen. Betekent niet dat we niet mee willen dromen over mogelijkheden: heel graag zelfs. Betekent wel dat we af en toe ook ‘nee’ moeten verkopen. Doen we niet graag en dus ook niet vaak, maar het gebeurt wel. Af en toe.

Zoek, zoek…

Development ontwikkelt zichzelf [weer geen punt: altijd].
Development puzzelt, onderzoekt, wroet en graaft. Webtechnieken waarmee wij werken ontwikkelen zich namelijk snel en hierdoor wordt er steeds meer mogelijk. Zo gebeurt het met enige regelmaat dat een nieuwe techniek ons pad kruist waarin we kansen voor ons bedrijf herkennen. Dit vormt zich dan tot een voorstel en soms zelfs tot een geheel nieuw product.

Is het nou wel of geen punt?

Dat wisselt: wat is je vraag?
Geen dag is hetzelfde bij development en mede daardoor verschuiven onze prioriteiten nog wel eens. Laten we vooral blijven kijken om samen, punt-voor-punt, naar nog mooiere, betere of misschien wel helemaal nieuwe sites, producten en oplossingen te werken.