Flashception
27 februari 2017Het internet was begin 21e eeuw nog ‘vet cool’. Dankzij Flash kon je in je schoolpauze lekker spelletjes doen op het internet, grappige animaties bekijken of je uren vermaken met onnozele YouTube-video’s.
Bovendien was de leercurve voor flash-makers laag, zodat iedereen gemakkelijker dan ooit deze hilarische animaties en grappige spelletjes zelf kon ontwikkelen. Dus er was veel, heel erg veel. Toen kwam de klap.Waar het vijf jaar geleden nog heel gebruikelijk was om Flash tegen te komen op een website (op maar liefst 48% van de websites), komt het vandaag de dag nauwelijks meer voor. Maar waarom?
Een pleister voor je webcam
Een belangrijke reden voor het verdwijnen van Flash was de veiligheid: Flash-spelers bleken zo lek als een mandje. Zo werd het ‘dankzij’ Flash bijvoorbeeld raadzaam om je webcam af te plakken met een pleister of stukje tape, omdat men erachter kwam dat het via de gaten in Flash mogelijk was om een webcam op afstand in te schakelen, zonder dat je hier enige feedback van kreeg.
Daarnaast werd de inhoud van een Flash-object niet goed geïndexeerd door zoekmachines, dus toen Google zich steeds meer ging focussen op de inhoud / relevantie van de website in plaats van op titels, tags en url namen, werd Flash een steeds groter blok-aan-het-been van een website waarbij zoekmachineoptimalisatie hoog in het vaandel stond. Echter, de klap op de vuurpijl was de soms zeer matige of afwezige Flash-ondersteuning op mobiele apparaten.
“Smartphones killed the internet star”
Flash bleek te zwaar voor deze minicomputers en werkte daarom soms slecht of helemaal niet. Daarnaast zorgde het ook in de mobiele wereld voor teveel veiligheidslekken.
Apple is één van de eerste grote partijen geweest die Flash hierdoor in de ban heeft gedaan (dit is destijds voor velen een reden geweest om in die tijd voor een Android toestel te kiezen).
Niet veel later volgden echter ook YouTube, door compleet over te stappen op HTML5 video, en hierop ook de rest van het moderne internet.
Wisten jullie trouwens dat Angry Birds wel heel erg ‘geïnspireerd’ was door de flash-game ‘Crush the castle’?
Advertenties werden saai(er)
Behalve voor de gemiddelde gebruiker is het verdwijnen van Flash ook voor adverteerders een grote klap geweest. Dankzij Flash ontstonden er advertenties die spelletjes waren, waarin je bijvoorbeeld drie vakjes kon openkrassen en dan altijd ‘won’! Na de verdwijning van Flash verdween ook deze speelsheid en interactie en werd er massaal teruggegrepen naar de 30-jaar oude (!!) ‘Graphics Interface Format’-techniek, beter bekend als het GIFje.
Alles HTML5!
Met het verdwijnen van Flash als de standaard oplossing voor multimedia is het web dus een stukje veiliger, maar ook saaier geworden. Flash heeft uiteindelijk geen opvolger gekregen maar wordt nog steeds gebruikt en doorontwikkeld, al is het lang niet meer zo populair als het was voor de komst van de smartphone.
De typerende kleine flash spelletjes zijn net als gros van de makers verhuisd naar de App-stores op je mobiel. De gemiddelde browser biedt met HTML5 vrijwel alle mogelijkheden (en zelfs meer) die Flash ook bood en daarnaast kunnen ook de zoekmachines zonder moeite inzien waar jouw HTML5-code over gaat. Je kunt dit onder andere bewonderen in de bewegende website-advertenties die al weer jaren op je mobiel opduiken.
Spelletjes maken voor de browser kan ook in HTML5 code. Helaas is het wel een stuk arbeidsintensiever en daarmee minder toegankelijk dan Flash ooit was, ook al kan Adobe Flash tegenwoordig ook opgeslagen worden als HTML5.
O ja, voor degene die af en toe ook naar ‘die goeie oude Zero’s’ verlangt: de 3310 wordt vandaag geherintroduceerd. En bij deze een passende mini-game, zonder flash. 😉
[snake-game]